Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ένα ποίημα της γιαγιάς

Το παρακάτω ποίημα είναι της γιαγιάς μου της κατερίνας τσιλιλη..μας το έλεγε σχεδόν κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε και έτσι όλα τα εγγόνια της το ξέρουμε απ εξω...εκείνη το έλεγε όταν πήγαινε σχολείο -τη μοναδική φορά που πήγε σχολείο- στην α δημοτικού στις εξετάσεις, στο τέλος της χρονιάς!
Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ
Ο Κωστάκης κίνησε στο δάσκαλο να πάει τ αλφαβητάρι ξέχασε γυρίζει να το πάρει
βρίσκει τη μάνα τ που παίζε με τον παλιό Εβραίο,
-έννοια σε μάναμ έννοια σε και δεν θα μαρτυρήσω
-τι είδες Κώστα μου; και τι θα μαρτυρήσεις;
ότι είδαν τα ματάκια μου και άκουσαν τα αυτιά μου
και τον Κωστακη γέλασαν με σύκα και μπιμπίλια
και στο κατώι το πάεναν και στο κατώι τον πάνε
τα τζιιράκια τ έβγαιναν στον μαγειρτζή τα πάνε
και ο μαγειρτζής τα γνώρισε πως ήταν του Κωστάκη
τρία νερά τα έπλυνε και τρία τα ξεπλένει..
Να και ο πατέρας που έρχεται απο το πικρό κυνήγι
φέρνει δυο λάφια ζωντανά, λαφίνες σκοτωμένες φέρνει και ένα αλαφόπουλο
να παίζει ο Κωστάκης
-Γυναίκα που είναι το παιδί ο γιος μου ο Κωστάκης; που χω τρεις μέρες να το δω και τρεις να το φιλήσω
και αν δεν το δω και σήμερα εντός θα ξεψυχήσω
-Τον έλουσα τον έντυσα στο δάσκαλο τον στέλνω
βιτσιά βαραίνει τ' άλογο στο δάσκαλο παένει
-Δάσκαλε που ναι το παιδί ο γιος μου ο Κωστάκης; που χω τρεις μέρες να τον δω και τρεις να φιλήσω και αν δεν το δω και σήμερα εντός θα ξεψυχήσω
-Γυναίκα ..που ναι το παιδί ο γιος μου ο Κωστάκης
-Τον έλουσα τον έντυσα στην μάνα σου τον στέλνω
βιτσιά βαραίνει τ' άλογο στη μάνα του παένει
-Μάνα μου.. που ναι το παιδί ο γιος μου ο Κωστάκης που χω τρεις μέρες
να το δω και τρεις να το φιλήσω και αν δεν το δω και σήμερα εντός θα ξεψυχήσω
-Κατσε αντρα μ να φας ψωμί να φας τη μαγειρίτσα
και με την πρώτη πιρουνιά το σκωτ αντιλοήθκι
-Αν είσαι Τούρκος φάγε με Ρωμιός κατεργιασέ με αν είσαι ο πατέρας μου
σκύψε και φίλησε με
Φωνή του ήρθε απ' ουρανού φωνή απ την καρδιά του
το τσεκουράκι άρπαξε της λυγερής κεφάλι
στο μύλο το παένει
-Εσυ ρε μύλε μυλωνά που φτιάχνεις το μπουράτο....άλεσε της λυγερής κεφάλι
να μην τ' ακούσει η γειτονιά και φρίξει το παζάρι!!

ερμηνευτικά: τζιιράκια: τα εντόσθια, μπιμπίλια: στραγάλια , σκώτ :το συκώτι , αντιλοήθκι: μίλησε, κατεργιασέ με: κόψε με , μπουράτο: λέξη για το ψωμί σημαίνει νόστιμο τρυφερό
-

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

παιχνίδια -τζαμί

ΤΖΑΜΙ
τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, παίρνουν πέντε κομματια από κεραμίδια και τα στήνουν σε πύργο στη μέση ενος κύκλου.
ένας ένας με τη μπάλα και σε απόσταση δέκα μέτρων περίπου προσπαθούν να γκρεμίσουν τον πύργο των κεραμιδιών. μόλις τα καταφέρει κάποιος και τα ρίξει ,τα κεραμίδια σκορπίζονται απο την αντίπαλη ομάδα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
ο αρχηγός με την μπάλα προσπαθεί να πετύχει τους παίχτες για να τους βγάλει (να τους κάψει) απο το παιχνίδι πριν εκείνοι καταφέρουν και στήσουν πάλι τα κομμάτια .. για να νικήσει η ομάδα.

έτσι καθε φορά που η μπάλα φεύγει μακρια οι παίχτες τρέχουν οσο πιο γρήγορα μπορούν να τοποθετήσουν τα κεραμίδια στην αρχική τους θέση για να κερδίσουν το παιχνίδι και όταν το επιτύχουν φωνα ζουν.... ΤΖΑΜί..

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

παιχνίδια -κλέφτες

ΚΛΕΦΤΕΣ
πόσα καλοκαίρια δε
δεν έχουμε μαζευτεί στο χωριό και παίζαμε μέχρι αργά το βραδύ παιχνίδια στο δρόμο..
ας θυμηθούμε λοιπόν μερικά απο αυτά.....
κλέφτες ; τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες και ορίζουν αρχηγό -συνήθως σε αυτό το παιχνίδι αρχηγός είναι εκείνος που τρέχει πιο γρήγορα-
αφήνουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους τόση ομως ώστε ο ένας αρχηγός να βλέπει τον άλλον...η μια ομάδα ειναι εκείνη που τα "φυλαει"..ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας στελνει τους συμπαίκτες του να κρυφτούν σε διάφορα σημεία του χωριού( κήπους, καλύβες, μαντριά, κοτέτσια.. όπου μπορείτε να φανταστείτε) και όταν ειναι έτοιμος φωνάζει δυνατά ΠΥΡ και τρέχει να κρυφτεί μαζί με τους άλλους... όταν ανακαλυφτεί η κρυψώνα έστω και από ένα αντίπαλο παίκτη το παιχνίδι τελειώνει εκεί και είναι η σειρά της αντίπαλης ομάδας να κρυφτεί..συνηθωσ το συγκεκριμένο παιχνίδι κρατούσε 1 με 2 ώρες καθως οι κρυψώνες στο χωριό μας είναι άπειρες..

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι ασχολίες των κατοίκων


Τα έσοδα των  κατοίκων του χωρίου βασίζονταν κυρίως στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Πουλούσαν το κρέας,  το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι που οι ίδιοι φτιάχνανε καθώς και το μαλλί των προβάτων μετά το «κουλουκούρισμα».  Οι περισσότεροι κατείχαν και χωράφια τα οποία έσπερναν καλαμπόκι ή σιτάρι και αργότερα τη δεκαετία αρκετοί ασχολήθηκαν και με την παραγωγή καπνού.  Επίσης οι περισσότεροι είχαν αρκετά οικόσιτα ζώα για τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού και τις οικογένειας.
Αργαλειός
Ρόκα
Οι γυναίκες έκτος από τα παραπάνω όπως ήταν συνηθισμένο στις τότε κοινωνίες είχε περισσότερες ασχολίες. Από μικρές μάθαιναν να κρατάνε μόνες τους τα σπίτια να πλέκουν και να κεντούν την προίκα. Τα υφαντά περνάνε από γενιά σε γενιά και φυσικά κάθε γενιά τα εμπλουτίζει με τα δικά της  σχέδια.
Στις ελεύθερες ώρες τους  οι άντρες μαζεύονταν στα καφενεία  ενώ οι γυναίκες κάνανε πηγαδάκια στις γειτονιές.  Τα πανηγύρια, οι γιορτές  και οι γάμοι ήταν οι ελάχιστες εύκαιρες για διασκέδαση και για επισκέψεις στους συγχωριανούς.
Σήμερα οι ασχολίες των κατοίκων δεν έχουν αλλάξει κατά πολύ. Οι περισσότεροι κάτοικοι συνεχίζουν να  ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.  Μικρές μονάδες παραγωγής και εκτροφής ζώων. Και τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μονάδα παραγωγής μελιού.
Οι γυναίκες δεν ασχολούνται πλέον με τα υφαντά και τον αργαλειό.  Και η τέχνη δεν έχει περάσει στις νεότερες γενιές.


*κουλουκούρισμα: το κούρεμα των προβάτων

 Οι φωτογραφίες είναι από το facebook αναρτημένες από από το Θανάση Φλόκα
Κείμενο: Σοφία Ζ. Τσιλιλή

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Επιστροφή στις ρίζες μέσα από τις πόλεις

Σήμερα ταξιδέψαμε στο Ηράκλειο Κρήτη! Θα μου πείτε πως βρεθήκαμε εμείς εκεί... Είναι πολύ απλό, το http://www.yannidakis.net/  μας φιλοξένησε στο χώρο του. Όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη Μαΐου με τίτλο "Επιστροφή στις ρίζες μέσα από τις πόλεις". Το yannidakis.net αποτελεί ένα ιστολόγιο κοινωνικού προβληματισμού  με ποικίλα ύλη. Για τους φίλους του facebook υπάρχει σελίδα την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε:  http://www.facebook.com/yannidakis.net.
Ευχαριστούμε πολύ yannidaki !!! 

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αναζητώντας στο Google

Ψάχνοντας στο Google βρήκα μερικές αναφορές για το χωριό μας. Στην ηλεκτρονική  εγκυκλοπαίδεια υπάρχει σχετικό άρθρο, όσοι θέλετε να το διαβάσετε πατήστε εδώ. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να επεκτείνει το άρθρο αυτό.  Σε  site των Τρικάλων υπάρχει σχετικό άρθρο, διαβάστε εδώ. Ένα κείμενο γραμμένο λίγα χρόνια πριν, όσο λειτουργούσε ακόμη το Δημοτικό σχολείο, με χάρτη και φωτογραφίες από το χωριό μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ http://www.koutouzis.gr/foteino.htm περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι εύκολο να βρεθούν καθώς η κεντρική σελίδα του συγκεκριμένου site δεν λειτουργεί σωστά. Μια ιστορία του Γιώργου Τέλιου από το Φλαμπουρέσι δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Ριζοσπάστης το 2004 που διαδραματίζεται την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Και φυσικά το χωριό έχει και facebook !!!! 
Στο youtube υπάρχουν αρκετά βιντεάκια που μπορείτε να δείτε...πατήστε  εδώεδωεδώ και εδώ για να τα δείτε!!!

Σάββατο 7 Μαΐου 2011


Σας καλωσορίζουμε στο μπλογκ του χωριού μας...σκοπός του είναι να κάνουμε γνωστό σε όλους τον τόπο μας που τόσο αγαπάμε, τα τραγούδια που μεγαλώσαμε, εκείνα που τραγουδούσαν οι γιαγιάδες μας στις χαρές και στις λύπες, να μάθουν όλοι το τόσο πλούσιο λεξιλόγιο μας και να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα μας, να δουν εκείνοι που λείπουν μακριά τα μέρη μας και να ταξιδέψουν σε αυτά.
 Ας κάνουμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί όπου και να βρίσκεται ο καθένας μας να συγκεντρώσουμε υλικό: φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, λεξιλόγιο, παρατσούκλια και την ερμηνεία τους, έθιμα (γάμου, Λαζάρου, Φώτων κλπ), παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο σχετικό που θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε την ιστορία του χωριού μας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...