Σάββατο 27 Απριλίου 2013

λαζαρίνα....Σήμερα είναι του Λαζάρου και σχεδόν σε όλη την ελλάδα κυριαρχεί ενα έθιμο- όπως και στο χωριό μας- όπου παίζουμε τα κορίτσια το Λάζαρο.
Ξεκινώντας οι Λαζαρινες απο την εκκλησία χτυπώντας καμπάνα να δοθεί το σήμα ότι ξεκινάμε με τα καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια .
Με το πρώτο ξεκίνημα τραγουδάμε: .ΧΕΛΙΔΟΝΑ πέταξε πάει παρέκια και  έκατσε, έκατσε και ελάλησε  και γλυκό κελαϊδησε.
Το πρώτο σπίτι που κάνουμε επίσκεψη είναι του παπά φτάνοντας στο σπίτι του πιάνουμε το τραγούδι : Αφέντη μου πρωτύτερε και πρώτο τιμημένε, πρώτος σε τιμήσε ο Θεός και δεύτερο ο κόσμος όλος σε τιμήσε και ο Βασιλιάς να πας να στεφανώσεις . Στη συνέχεια  από σπίτι σε σπιτι
.Μας δίνουν η κάθε κυρα του σπιτιού καλαμπόκι βρασμένο, αυγό βρασμένο, καρύδια όπου τα ρίχνει μέσα στολισμένο καλαθάκι κι ενα μικρο ποσό χρημάτων.
Όποιο σπίτι έχει μωρό παιδί η μητέρα μας λέει να τραγουδήσουμε: ένα μικρό μικρούτσικο μικρό στη σαρμαντίτσα,έχει σαρμάντσα παρδαλιά φασκιά μαλαματένια ..τρεις βαιοπούλες το κουνούν και τρεις το κανακεύουν..
όποιο σπίτι έχει πρόβατα φτάνοντας οι λαζαρίνες στην αυλή τραγουδάμε : εδώ σε τούτη την αυλή στο μάρμαρο στρωμένη εδω εχούν χιλιά πρόβατα και πεντακόσια γίδια..
όποιο σπίτι έχει γιο που σπουδάζει τραγουδάμε:γραμμάτικός εκάθουνταν πάνω σε άσπρη πετρ..και έγραφε και κοντύλιαζε τριω χρονών μελαν..και σάστισαν τα χέρια του και χύθηκε η μελαν..και βάψαν τα ρουχίτσια του τα άσπρα του τα κάλατ....ποιό έχει στάμνα και νερό να πλύνει ο νιος τα ρουχ..η κόρη που τον αγαπά η κόρη που τον θέλ αυτή έχει στάμνα και νερό να πλύνει ο νιος τα ρουχ..να πλύνει τα ρουχίτσια του τα ασπρα του τα καλά!
όποιο σπίτι έχει κόρη ανύπαντρη: μια ξάσπρη ξάσπρη βαμβακιά και χιόνα μου γραμμένη για ταύτο σε καθάριζα
να πίνω το ν'ερο σ εγώ να πίνω το νερό σ και συ να λάμπεις μέσα να λάμπεις σαν τη πέρδικα και σαν τη περδικούλα.
γιακάθε περίσταση έχουμε και τραγούδι ακόμα και για αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή..τα τραγούδια αυτά τα λαζαριάτικα τραγουδιούνται όλα στον ίδιο σιγανό ρυθμό..αύριο ξεπροβοδάμε το λάζαρο..
ευχαριστούμε τη κυρια Ελένη Δρούλια για τα τραγούδια
( μπορείτε και σεις να στέλνετε τα κείμενα σας στο μέηλ του χωριού ευχαριστούμε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...