Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Άγιος Γεώργιος








Το χωριό μας η Τσιούκα, σήμερα Φωτεινό, στα παλιότερα χρόνια δεν ήταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα. Ο πρώτος οικισμός βρισκόταν στην τοποθεσία Σμύξη.

Εκεί, σύμφωνα με τον θρύλο και τις διηγήσεις παλαιότερων συγχωριανών, έβγαινε απο το ποτάμι ενα κρούγμα - φάντασμα- το οποίο ταλαιπωρούσε τον κόσμο με αρρώστιες και θανατικό ! Οι κάτοικοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το χωριό πιο βόρεια, στην περιοχή που σήμερα ξέρουμε ως Πανάρα.

Η μεταφορά του, η μετεγκατάστασή του, αποφασίστηκε όταν ένας γέροντας εν ονόματι Αθανασουλας είδε στον ύπνο του τον Άγιο Γεώργιο καβάλα στο άλογο του να του καταδεικνύει τη νέα τοποθεσία του χωριού. Λέγεται μάλιστα ότι ο Άγιος του ζήτησε πρώτα να χτίσουνε εκκλησία στη ράχη εκείνη που είναι οι τρεις οι μεραδές (δρυες) .Όλα αυτά συνεβησαν κάπου στο 1885. Εκεί, λοιπόν, χτίστηκε το χωριό και η πρώτη εκκλησία που ήταν απλή, βασιλικού ρυθμού και μονόκλιτη.

Αργότερα, άγνωστο για ποιό λόγο, ο ναός κατεδαφίστηκε και το 1927 χτίστηκε ο σημερινός ναός πάνω στα ερείπια του παλιού, ίδιου αρχιτεκτονικού ρυθμού, απλά λίγο μεγαλύτερος.Ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε στο νέο ναό του Αγίου Γεωργίου ήταν ο παπα- Ηλίας, παππούς του μετέπειτα ιερέα παπα- Δημητρη Κερασοβίτη.

Σήμερα, στο ναό ιερουργεί ο παπα Ηλιας Χοντρός.Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια εικονογράφησης του ναού, για την πνευματική ανάταση των εκκλησιαζομένων, καθώς και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου για τον αυλισμό του πληρωματος της εκκλησίας μας ώστε να κατασταθεί λειτουργικός χώρος και ζωντανό κέντρο της κοινότητάς μας.


Ευχαριστούμε την κυρία Αφροδίτη Παπακωνσταντίνου για τις πληροφορίες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...