Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι ασχολίες των κατοίκων


Τα έσοδα των  κατοίκων του χωρίου βασίζονταν κυρίως στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Πουλούσαν το κρέας,  το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι που οι ίδιοι φτιάχνανε καθώς και το μαλλί των προβάτων μετά το «κουλουκούρισμα».  Οι περισσότεροι κατείχαν και χωράφια τα οποία έσπερναν καλαμπόκι ή σιτάρι και αργότερα τη δεκαετία αρκετοί ασχολήθηκαν και με την παραγωγή καπνού.  Επίσης οι περισσότεροι είχαν αρκετά οικόσιτα ζώα για τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού και τις οικογένειας.
Αργαλειός
Ρόκα
Οι γυναίκες έκτος από τα παραπάνω όπως ήταν συνηθισμένο στις τότε κοινωνίες είχε περισσότερες ασχολίες. Από μικρές μάθαιναν να κρατάνε μόνες τους τα σπίτια να πλέκουν και να κεντούν την προίκα. Τα υφαντά περνάνε από γενιά σε γενιά και φυσικά κάθε γενιά τα εμπλουτίζει με τα δικά της  σχέδια.
Στις ελεύθερες ώρες τους  οι άντρες μαζεύονταν στα καφενεία  ενώ οι γυναίκες κάνανε πηγαδάκια στις γειτονιές.  Τα πανηγύρια, οι γιορτές  και οι γάμοι ήταν οι ελάχιστες εύκαιρες για διασκέδαση και για επισκέψεις στους συγχωριανούς.
Σήμερα οι ασχολίες των κατοίκων δεν έχουν αλλάξει κατά πολύ. Οι περισσότεροι κάτοικοι συνεχίζουν να  ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.  Μικρές μονάδες παραγωγής και εκτροφής ζώων. Και τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μονάδα παραγωγής μελιού.
Οι γυναίκες δεν ασχολούνται πλέον με τα υφαντά και τον αργαλειό.  Και η τέχνη δεν έχει περάσει στις νεότερες γενιές.


*κουλουκούρισμα: το κούρεμα των προβάτων

 Οι φωτογραφίες είναι από το facebook αναρτημένες από από το Θανάση Φλόκα
Κείμενο: Σοφία Ζ. Τσιλιλή

2 σχόλια:

  1. είναι πραγματικά υπέροχο να φαντάζεσαι το σκηνικό που περιγράφεται στο κείμενο. Θυμίζει εποχές που προσωπικά δεν έζησα ποτέ μιας και μεγάλωσα σε πόλη, αλλά πάντα σεβόμουν και εκτιμούσα.
    Είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πετύχει η προσπάθειά σας αυτή ώστε να μαθαίνουν ή να θυμούνται οι αναγνώστες σας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...