Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Άγιοι Ανάργυροι





Το σημείο που είναι σήμερα χτισμένο το τυροκομείο λεγότανε παλιά" Σταυρός του Ζτούπη".
Κάποιος Ζτούπης έστησε κάποτε ένα σταυρό, διότι στο σημείο αυτό έπεφταν πολλοί κεραυνοί , επίσης παρατηρούνταν πολλοί θάνατοι μικρών παιδιών με τις μητέρες τους
Αργότερα το χωριό αποφάσισε να χτίσει εκεί εκκλησία αφιερωμένη στους αγίους Αναργύρους ζητώντας την προστασία τους απο τα φυσικό αυτό φαινόμενο, και τον περιορισμό των θανάτων.
Στην αρχή χτίστηκε ενα μικρο εικονοστάσιο το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα στη θέση του.
Αρχές δεκαετίας 60 μια επιτροπή απο το χωριό μαζι με τον ιερέα Δημήτριο Κερασοβίτη επισκέφτηκαν τον τότε μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο ( σήμερα Σταγών και ΄Μετεωρων) να πάρουνε άδεια να οικοδομήσουν τον ναό..
Αξίζει να σημειωθεί οτι με το που άρχισε το χτίσιμο της εκκλησίας ποτε ξανά δεν έπεσε κεραυνος σε αυτό το σημείο.
Ευχαριστούμε τον κύριο Σωκράτη Κ. Παπακωνσταντίνου για τις πληροφορίες που μας έδωσε!




5 σχόλια:

  1. πραγματικά συγκλονιστική ιστορία. Η εκκλησία είναι μέσα στο Φωτεινό; Δηλαδή λειτουργεί κάθε Κυριακή λειτουργώντας σαν ενορία ή έχει τη μορφή που έχουν τα 'ξωκλήσια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟς ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ..ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ..ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΑΜΟΥΣ..ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To kalo einai, oti dipla apo to nao, fitronoun Katsiandres..,otan eimoun mikros pigena me ton skaftora mou kai tis eugaza!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στο προαυλιο της εκκλησιας το 1975-76 τα παιδια τοτε του δημοτικου σχολειου φωτεινου σε συνεργασια του παπα και του δασκαλου φυτεψαν τα πευκακια που υπαρχουν σημερα.πανω στα δεντρακια ειχαν γραψει και τα ονοματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ,ΚΑΙ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΝΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΖΑΜΕ!!!!!!! ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...