Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα 1

Χριστούγεννα...όποτε ερχόταν τα χριστουγεννα θυμάμαι τη γιαγιά να μας λέει : σήμερα γεννιέται ο Χριστός σκωθείτε να πάμε στην εκκλησιά. τα νερά σταματήσαν γιατί σάστισαν και ο ουρανός λάμπει γιατί χαίρεται.. και μεις σηκωνόμασταν και πηγαίναμε να ανοίξουμε τη βρύση να δούμε αν όντως σταμάτησε το νερό και τρέχαμε εξω στο χιόνι να δούμε αν ο ουρανός λάμπει..
κάθε παραμονή Χριστουγέννων οι γυναίκες οταν νύχτωνε για τα καλά κατέβαιναν στην Καλή τη Βρύση με τα παγούρια για να πάρουν νερό να φτιάξουν τα αρνόψωμα ( ψωμί στολισμένο με παραστάσεις βοσκών και ζώων) μόλις γέμιζαν το παγούρι έριχναν στη βρύση λίγο σιτάρι λιγο τυρί ψωμί και ελιά.
ακόμη έξω απο την πόρτα του σπιτιού ρίχνανε τρία κάρβουνα και τα έσβηναν για να μην πλησιάσουν τα καρκαντζάλια ( καλικάντζαροι)
η γηραιότερη της οικογένειας έπαιρνε ενα σάλωμα, λόζο ( άχυρο) και φώναζε στο σκαλοπάτι της πόρτας απο τα Χριστούγεννα μέχρι των Φώτων: θέλω υγειά θέλω χαρα
θέλω νύφες και παιδιά, θέλω και μια κλωσσαρια με σαρανταπέντε πλιά .. ανήμερα των Φώτων το έκαιγε το σάλωμα.
και μια μικρή ιστορία για τα καρκαντζάλια: μια φορά στο χωριό υπήρχε μια μαμμή η Γκόγκενα και η καρκαντζαλίνινα ηταν ετοιμόγεννη.. πάει λοιπόν ο βασιλιάς καρκάντζαλος και της λέει: αν κάνει παιδί θα σε γεμίσω φλουριά αν κάνει κορίτσι θα σε σκοτώσω..η καημένη η μαμμή μόλις ειδε οτι γεννήθηκε κορίτσι τόσο πολύ φοβήθηκε ωστε πήρε ενα μικρο κερί και το έβαλε για να ξεγελάσει τον καρκάντζαλο...
της δώσανε ενα τσουβάλι φλουριά και την αφήσανε να φύγει.. μόλις έφτασε όμως σπίτι άκουγε τα καρκατζάλια να φωνάζουνε γιατί είχανε καταλάβει την απάτη και τρέχανε για να τη σκοτώσουνε .. εκείνη την ώρα χτύπησε η καμπάνα και φώναξε ο καρκάντζαλος: τσιάστι τσιάστι ο παπάς με το κουτσιφόκαλο και έτσι γλίτωσε η Γκόγκενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...