Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

τραχανάς

Όλοι ξέρετε τον αγαπημένο μας τραχανά...και ποιος δεν έχει σηκωθεί τον χειμώνα πρωί γεμίζοντας ένα πιάτο ζεστό τραχανά με ψωμί και τυρί!!
 ας δούμε πως φτιάχνεται λοιπόν...
Αρχικά πάμε σε ένα κατάστημα που πουλάει αλεύρι ή σιτηρά και αγοράζουμε τραχανά.
Για ένα κιλό τραχανά βάζουμε ΄δυο κιλά γάλα και λίγο αλάτι..
βράζουμε πρώτα το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ,όταν πάρει βράση ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε πολύ καλά και δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα..μόλις γίνει το μείγμα ομοιόμορφο το βάζουμε στον φούρνο για μια ώρα στους 150 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει...
το νόστιμο στον τραχανά είναι ο καμμένος πάτος..μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο τον ρίχνουμε σε ταψί( έχουμε συνήθεια στο χωριό όταν φτιάχνουμε τραχανά να κόβουμε μεγάλα κομμάτια και τον μοιράζουμε στη γειτονιά ακόμα και σήμερα) και τον τρίβουμε με το δερμόνι..τον απλώνουμε σε ένα σεντόνι και τον ηλιάζουμε για 3 μέρες..( παλιότερα τον τραχανά τον κάνανε σε λακασά αλλά σήμερα έχουμε την ευκολία της ηλεκτρικής κουζίνας) καλή όρεξη!!θαυμάστε τον δικό μας ( με τη γιαγιά την κατερίνα και την μαμά μου τη βασιλική)












1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...